OpenC

Duurzame klantrelatie met Solarif

Het verhaal achter Solarif, RealXS en OpenC

Harry Wolkenfelt

Solarif bestaat anno 2024 uit drie bedrijven: Insurance, Risk Management en Matchmaker. Met een stabiele klantenbasis van ongeveer 850 klanten en duizenden verzekerde zonnestroominstallaties, kijkt Solarif optimistisch naar de toekomst. De introductie van batterijopslag, windenergie en waterstof in het verzekeringsaanbod getuigt van de voortdurende aanpassing aan marktontwikkelingen. Maar zo voorspoedig waren de eerste jaren niet.

Een zakelijk instinct voor duurzaamheid

Het begon allemaal 15 jaar geleden, niet vanuit een diepgewortelde passie voor duurzaamheid, maar vanuit een zakelijk instinct. Harry Wolkenfelt, destijds eigenaar van Exté Ventures, zag een kans en besloot deze te grijpen. Het idee ontstond tijdens een avond brainstormen met twee vrienden die eigenaar waren van een installatiebedrijf voor zonnepanelen. Niet alleen zonnepanelen verkopen en installeren, maar ook blijvend betrokken zijn bij het onderhoud en via een abonnementsmodel zorgen voor terugkerende inkomsten. En de risico’s aanpakken met verzekeringsoplossingen. Dat werd het plan. Zonder achtergrond in verzekeringen, maar met een overtuiging dat dit toekomst had, ging Harry de uitdaging aan om deze risico’s te gaan verzekeren. Met een team van experts die Harry om zich heen had verzameld, werd Solarif geboren.

Groei en uitdagingen

Al snel breidde Solarif uit naar België, waar de markt floreerde, terwijl Nederland achterbleef. De samenwerking met het installatiebedrijf dat internationaal ging, leidde tot de expansie van Solarif naar Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Engeland en Zuid-Afrika.

Maar in 2012 ging het installatiebedrijf failliet. Daardoor bleef Solarif met een aanzienlijke premieschuld achter. Ondanks deze tegenslag herpakte het bedrijf zich en leerde het van de gemaakte fouten. Solarif bouwde vervolgens gestaag aan een klantenportfolio waarbij de nadruk kwam te liggen op eigenaren van zonnestroominstallaties, eigenaren van kantoorpanden en energiecoöperaties. Van particuliere klanten werd afscheid genomen.

Vernieuwing en diversificatie

Solarif heeft de jaren daarna haar aanbod steeds afgestemd op de behoeften van haar klanten Zo is het verzekeringsaanbod uitgebreid en verzekert Solarif naast schadeverzekeringen ook aansprakelijkheidsverzekeringen voor zonnestroominstallaties.

Ook de ontwikkeling van renewable energy en de verschuiving naar duurzame energiebronnen volgt Harry op de voet: “De verschuiving naar alternatieve energie gaat niet meer weg. Wij passen ons verzekeringsaanbod hierop aan en gaan nu onze eerste batterij-opslag verzekeren. Ook verdiepen we ons op dit moment in zonnepanelen in combinatie met waterstof.”

Het belang van RealXS en OpenC in de ontwikkeling van Solarif

Een aantal jaren geleden vroeg Harry een HBO-student om voor Solarif een gedegen marktonderzoek te verrichten naar de geschiktheid van alle softwarepakketten voor de Solarif-verzekeringen. Deze student ontdekte RealXS. Het gebruiksgemak en de snelheid waarmee complexe producten konden worden ingeregeld, overtuigden Solarif om met RealXS in zee te gaan.

Het verbindende element in deze reis was het bedrijf OpenC, dat Solarif hielp bij de overgang naar de RealXS-software. Remco van Buren van OpenC, bleek een waardevolle partner te zijn met veel kennis, zowel van de verzekeringsmarkt als van de software die nodig is voor efficiëntie en robuust portefeuillebeheer. Harry vertelt hierover: “Remco heeft een luisterend oor en is dan ook gelijk analytisch daarin. Hij snapt de verzekeringsmarkt en de benodigde software, dus combineert die kennis van beide kanten. Dat is wel heel fijn. Het geeft ook vertrouwen. Als je een vraagstuk bij hem neerlegt, dan weet je dat het goed komt.”

De toekomst van Solarif met RealXS en OpenC

De samenwerking tussen Solarif, RealXS en OpenC blijft evolueren. Harry heeft positieve ervaringen met de RealXS-verzekeringssoftware: “De software is uniek omdat het een snelle en efficiënte inrichting van complexe verzekeringsproducten mogelijk maakt. In tegenstelling tot andere systemen, waarbij het maanden kan duren om software in te regelen, maakt RealXS dit mogelijk binnen een week. Het vermindert ook de noodzaak voor dure consultants, omdat gebruikers zelf veel kunnen doen, vooral bij het inregelen van producten. Daarnaast biedt de software snelheid en integriteit; eenmaal ingevoerde gegevens zijn niet meer te manipuleren. En het systeem is optimaal ingericht voor een samenwerking met Lloyd's, inclusief administratie van meerdere syndicaten bij schadeclaims. Bij ons werkt iedereen met de software, niet alleen de backofficemedewerkers maar ook de verzekeringsadviseurs.”

De zoektocht naar continuïteit en gebruiksvriendelijkheid heeft geleid tot nieuwe wensen om de software verder te verbeteren. Sindsdien werken RealXS en OpenC aan een nog efficiënter systeem. “Met deze vernieuwde RealXS software die we begin 2024 gaan implementeren bij Solarif, verwacht ik dat het allemaal nog gebruikersvriendelijker wordt”, aldus Harry.

Met een groeiende markt voor duurzame energie en een gevestigde positie als niche verzekeringskantoor voor zonnestroominstallaties, staat Solarif klaar om haar succesverhaal voort te zetten met RealXS en OpenC aan haar zijde.

Over Solarif

Solarif Group is een snel groeiend, internationaal bedrijf met drie kernactiviteiten: Solarif Insurance, Solarif Risk Management en Solarif Matchmaker. Met Solarif Insurance biedt het bedrijf exclusieve pakketpolissen voor zonnepaneelparken aan en heeft een nevenvestiging in Australië. Het bedrijf is opgericht in 2009, gevestigd in Arnhem en telt 12 medewerkers.